Διεκδικεί επανεγκατάστασή του στο Κάτω Δίκωμο

Κατεχόμενα, Κάτω Δίκομο, πρόσφυγας

Πρόσφυγας από το Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, εμφανίζεται αποφασισμένος να επιστρέψει και να εγκατασταθεί υπό προϋποθέσεις στο κατεχόμενο χωριό του.

Ο Θεόδουλος Θεοδούλου, διεκδικεί συγκεκριμένα να του παραχωρηθεί η γη στην οποία υπήρχε το πατρογονικό του σπίτι που γκρεμίστηκε από τα στρατεύματα κατοχής και τώρα βρίσκεται εντός στρατοπέδου.

Όπως δηλώνει, στις ελεύθερες περιοχές δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και αποποιείται του δικαιώματος βοηθήματος για ενοικίαση που λαμβάνει από την επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων, προκειμένου να επιστρέψει και να εγκατασταθεί στο Δίκωμο.

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που ήδη καταβάλλει για επανεγκατάσταση μετά από 46 χρονιά στο χωριό του, όπου έζησε τα 14 πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι και τον Ιούλιο του 1974, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Εξωτερικών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου, ακόμη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άλλα όπως τονίζει «παρά τις πολλαπλές υπενθυμίσεις και τα τηλεφωνήματα» κανείς δεν του απάντησε και δεν τον ενημέρωσε εάν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια σχετική με το αίτημά του.

Παρόλα αυτά όμως, δεν κάνει βήμα πίσω από τη διεκδίκησή του, δεν απογοητεύεται και όπως υπογραμμίζει, δεν αποκλείεται να αποταθεί μέχρι και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να του επιστραφεί η γη που του ανήκει και έτσι να μπορέσει να επιστρέψει για επανεγκατάστασης στο χωριό του.

Σχολιάζοντας εξάλλου την περίπτωση άλλου ελληνοκύπριου πρόσφυγα, του Νικόλα Σκουρίδη από το Λάρνακα της Λαπήθου, ο οποίος πήρε τη γη του πίσω μέσω τις επιτροπής αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα και αφού έκτισε σε αυτήν, επανεγκαταστάθηκε στο χωριό του υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, είπε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή για να φτάσει στο Δίκωμο.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος