Επί ποδός ο τουρισμός λόγω υποχρεωτικού PCR τεστ

Τί θα γίνει με τους Φοιτητές εξωτερικού και το PCR test

cna t846b41ac87404a1b8849ddb8c4a3a4aa 0 PCR TEST, αεροπορικά, ταξίδια, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, φοιτιτές

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στον τουριστικό κόσμο η αυστηροποίηση των μέτρων στα αεροδρόμια εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον» και η υποχρέωση από την ερχόμενη Δευτέρα όσων αφικνούνται στο νησί – ξένων και Κύπριων, εμβολιασμένων και μη – για έλεγχο PCR με δικά τους έξοδα.

Σημειώνεται ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η χρέωση για το PCR test στο αεροδρόμιο Λάρνακας ανέρχεται στα 15 ευρώ και στο αεροδρόμιο Πάφου στα 19 ευρώ.

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης εκτίμησε ότι το μέτρο δεν θα κάνει ιδιαίτερη ζημιά, λόγω και της περιόδου που εφαρμόζεται, υποστηρίζοντας περαιτέρω πως ούτε και το κόστος των 15 ευρώ είναι απαγορευτικό, σε σχέση με τις χρεώσεις των ίδιων τεστ σε άλλες χώρες. Αναγνώρισε ωστόσο πως το μέτρο αποτελεί άλλη μια τροχοπέδη όσον αφορά τον τουρισμό και τα ταξίδια και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν από τώρα διαβεβαιώσεις ότι θα τερματιστεί στις 10 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, οι θετικές προοπτικές που υπάρχουν για το 2022, που ήδη τελούν υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας, δεν αποκλείεται να διαψευστούν.

Ανάγκη ενημέρωσης

Σε δικές της δηλώσεις στην εφημερίδα μας, η γ.δ. του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης όλων των οργανωτών ταξιδίων και των αντιπροσώπων τους στην Κύπρο για την απόφαση, η οποία, όπως ανέφερε, εμπεριέχει και θετικά στοιχεία. Η θετική εικόνα, είπε, είναι πως τόσο οι τουρίστες όσο και οι Κύπριοi που θα φτάνουν, θα νιώθουν πιο ασφαλείς, ξέροντας πως θα ελέγχονται όλοι οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο. Η γ.δ. του ΣΤΕΚ εκτίμησε επίσης πως το γεγονός ότι το μέτρο είναι προσωρινό και λαμβάνεται σε αυτήν την περίοδο που δεν υπάρχει σημαντική ροή αφίξεων δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Η ίδια ανέφερε επίσης πως ίσως είναι μια καλή ιδέα το κράτος και το υφυπουργείο Τουρισμού να μελετήσουν την πιθανότητα επιχορήγησης της συγκεκριμένης χρέωσης όσον αφορά τους τουρίστες.

Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis και τέως πρόεδρος του ACTA Ντίνος Κάκκουρας, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού, όπως είπε στον «Φ», προσθέτει άλλο ένα πρόβλημα στα πολλά που υπάρχουν λόγω της πανδημίας στον τουρισμό και στα ταξίδια γενικότερα. Μεταξύ άλλων, είπε, το μέτρο αυξάνει το κόστος για τους ταξιδιώτες, ενώ μαζί και με την πρόσφατη μετάλλαξη επηρεάζει γενικότερα την ψυχολογία του κοινού.

Θα πιάνει και φοιτητές

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν χθες, η υποχρεωτική διενέργεια εξέτασης PCR θα αφορά όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, και ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης. Ως εκ τούτου, το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και για όσους κατοίκους του νησιού θα ταξιδέψουν λόγω των γιορτών στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το μέτρο λήφθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, στο πλαίσιο των ενεργειών που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για περιορισμό της έξαρσης της πανδημίας και την προφύλαξη του Συστήματος Υγείας από αυξημένες νοσηλείες ασθενών COVID-19. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Καρούσος, παρουσιάζοντας την πρόταση, επεσήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη για λήψη προσωρινών μέτρων στις νόμιμες πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, δεδομένης της ανίχνευσης του νέου στελέχους του ιού «Όμικρον», που έχει καταγραφεί σε χώρες της Αφρικής, αλλά και σε κράτη της Ευρώπης.

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 και το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στη Δημοκρατία από λιμένες για ολιγόωρη επίσκεψη οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR, με ισχύ μέχρι και 72 ώρες. Επιπρόσθετα, κατά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση που λήφθηκε χθες θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν. Πάντως, για σκοπούς καλύτερης επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού των εισαγόμενων κρουσμάτων, το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε χθες πως έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η διενέργεια τεστ PCR μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες, ανεξαρτήτως της χώρας αρχικής προσέλευσης, που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Σημειώνεται ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους το κόστος των τεστ επωμίζεται η Δημοκρατία.

philenews.com