Εθνική Φρουρά: Αυτοί εξασφαλίζουν αναβολή θητείας – Ζητήθηκαν στοιχεία

ethniki froura kipros L αναβολή, Εθνική Φρουρά

Ερώτηση Ελ. Μαύρου στον Υπουργό – Τι αναφέρουν αρμόδιες πηγές
Η Βουλή καλεί τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που χορηγείται αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ποιους λόγους.

Το όλο θέμα φέρνει στην επιφάνεια η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου η οποία ετοίμασε και απέστειλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό. Επικοινωνήσαμε με την κ. Μαύρου η οποία μας ανέφερε ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια κατόπιν πληροφοριών που έφθασαν κοντά της για μεγάλο αριθμό αναβολών εκπλήρωσης θητείας. Ρωτήσαμε την κα Μαύρου ποια είναι αυτά τα στοιχεία και πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις αναφέροντας ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία αλλά αναμένει σχετική ενημέρωση.

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Άμυνας που μας ανέφερε ότι ο Υπουργός θα δώσει τις απαντήσεις του. Όπως μας λέχθηκε οι πλείστες περιπτώσεις που παραχωρείται αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας αφορά λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος της Εθνικής Φρουράς. Δηλαδή, φοιτούν ή επιλέχθηκαν για φοίτηση στο τμήμα νοσηλευτικής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας ή στον κλάδο μαγειρικής– ζαχαροπλαστικής ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας: Αρμοδίως το Υπουργείο μάς ανέφερε ότι όσοι στρατιώτες λάβουν αναβολή εκπλήρωσης θητείας θα σπουδάσουν νοσηλευτές ή μάγειρες και ζαχαροπλάστες και με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα υπηρετήσουν στο Υγειονομικό Τμήμα της Εθνικής Φρουράς ή στα μαγειρεία.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, ο Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των στρατευσίμων, στους οποίους θα χορηγείται αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης θητείας.

Με βάση το άρθρο 24 του νόμου, η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, η οποία δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο νόμος προϋποθέτει και άλλες προϋποθέσεις αναβολής θητείας όπως:

Κρίνονται από τις αρμόδιες, δυνάμει του παρόντος Νόμου, υγειονομικές επιτροπές, ότι αδυνατούν προσωρινά να εκπληρώσουν την υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας τους, για λόγους υγείας·

Αναχωρούν οικογενειακώς από τη Δημοκρατία για μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό σε ηλικία κάτω των δεκαέξι (16) ετών ή μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής, κατόπιν ειδικής άδειας του Υπουργού.

Υπηρετούν στο Στρατό ή στις Δυνάμεις Ασφαλείας της Δημοκρατίας·

Είναι ιερείς ή θρησκευτικοί λειτουργοί ή μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί αναγνωρισμένης θρησκείας, δόγματος ή σώματος·

Επιλέχθηκαν για φοίτηση σε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών του εσωτερικού ή του εξωτερικού·

Επιλέχθηκαν, με βάση διαδικασία, να αποτελέσουν μέρος του προσωπικού για σκοπούς πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών.

Όποιος τυγχάνει,,απαλλαγής ή αναβολής από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας,υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο της Δύναμης στο οποίο υπάγεται, μέσα σε ένα (1) μήνα όταν πάψουν να υφίστανται οι λόγοι απαλλαγής ή αναβολής.

Πηγή: Offsite