Παράνομη στάθμευση, ταχύτητα και πρόστιμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες είναι οι παραβάσεις και το αντίτιμο, όχι μόνο για τα αδικήματα φωτοεπισήμανσης, αλλά και γενικότερα για τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

86858C25 2C2E 4DF3 B016 B27E56D50AE1

Με αφορμή την τοποθέτηση καινούργιων καμερών σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λεμεσού, σημαντικό είναι οι οδηγοί να είναι σε θέση γνωρίζουν ποιες είναι οι παραβάσεις αλλά και το αντίτιμο, όχι μόνο για τα αδικήματα φωτοεπισήμανσης, αλλά και γενικότερα για τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, το πρόστιμο είναι στα 150 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για τη μη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο βρίσκεται στα 85 ευρώ που είναι σήμερα στα 200 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά.

Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησε μεταφράζεται στα 85 ευρώ που είναι το υφιστάμενο στα 150 ευρώ και για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά στα 300 ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών το πρόστιμο αυξάνεται από τα 85 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ.

Όσον αφορά την στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το πρόστιμο μεταφράζεται σε 300 ευρώ, σε στάθμευση πάνω σε κίτρινη γραμμή το εξώδικο είναι στα 100 ευρώ, ενώ για προσπέρασμα σε διάβαση πεζών το εξώδικο είναι στα 200 ευρώ.

Σύστημα Φωτοεπισήμανσης

Στη ζωή μας έχουν μπει τους τελευταίους μήνες και οι κάμερες οι οποίες μεταξύ άλλων καταγράφουν την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας, κάτι που μεταφράζεται ως 25 ευρώ πρόστιμο.

Επίσης, καταγραφούν, το όριο ταχύτητας, μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές, οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια, όπως χρήση κινητού τηλεφώνου και τη παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Όσο αφορά την παραβίαση ανώτατου ορίου ταχύτητας, μέχρι το 30% το πρόστιμο είναι στα 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο, μέχρι 50% στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο και μέχρι 75% στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Όταν οδηγός παραβιάζει το ανώτατο όριο ταχύτητας πέραν του 75% τότε παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Ανοχή στο όριο ταχύτητας

Σημειώνεται πως η ανοχή στο όριο ταχύτητας είναι στο 10% συν δύο χιλιόμετρα. Για παράδειγμα εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 50 στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός καταγγέλλεται.

Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χιλιόμετρα, ο οδηγός καταγγέλλεται στα 74 χιλιόμετρα. Αυτό ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χιλιόμετρα.