ΠΚΚ για πυρκαγιές:Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία – Κάλεσμα προς κυβέρνηση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες

8A15A407 3E60 47CD 8B31 EE12D2BDBB50

Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Άλασσας.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου (ΠΚΚ) εκφράζει την οδύνη της για την οικολογική καταστροφή και κοινωνική τραγωδία που βιώνει για άλλη μια φορά η Κύπρος, με τις πυρκαγιές στην περιοχή Άλασσας και άλλα χωριά της επαρχίας Λεμεσού.

Αυτή την ώρα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, και στην αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων στην περιοχή. Η Περιβαλλοντική Κίνηση από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών που παλεύουν να σώσουν τα δάση, τις περιουσίες τους και την ίδια τους τη ζωή στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Αυτή τη στιγμή που προέχει η μάχη με την πύρινη λαίλαπα και ο περιορισμός των καταστροφών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το προσωπικό του Τμήματος Δασών και των άλλων κρατικών υπηρεσιών και κοινοτικών αρχών που συμμετείχαν και συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, ως οπαδοί της αρχής ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καλούμε την κυβέρνηση να επενδύσει σε όλα όσα χρειάζονται για την πρόληψη των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών γενικότερα, κάτι που είναι πιο πιεστικό στις μέρες μας λόγω και της κλιματικής αλλαγής που υπόσχεται θερμότερες, χειρότερες μέρες για το περιβάλλον και τις κοινωνίες που ζουν σε αυτό.

Ενώ ξοδεύονται τεράστια ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και γίνονται μεγάλα έξοδα όπως π.χ. για το προεδρικό αεροπλάνο, και επικοινωνιακού χαρακτήρα πολυέξοδες φιέστες, δεν δίνεται ανάλογο ενδιαφέρον για την αγορά περισσότερου πυροσβεστικού εξοπλισμού περιλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Έτσι παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών στη Σολιά, στον Αρακαπά και αλλού.

Το κράτος έχει υποχρέωση όχι απλά να έχει σχέδια για πρόληψη και διαχείριση καταστροφών, αλλά αυτά να εφαρμόζονται με σωστό και αποδοτικό τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση, ως μέρος της κοινωνίας και των φορολογούμενων πολιτών, απαιτεί, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας, να γίνουν όσα δεν έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για διαφύλαξη του μοναδικού ανεκτίμητης αξίας φυσικού πλούτου της χώρας μας, τα δάση μας, την πηγή της ζωής μας. Άμεσα θα πρέπει να ληφθούν όλα τα πιο πάνω απαραίτητα μέτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τις τραγωδίες του πρόσφατου παρελθόντος, για να μη χάσουμε άλλες περιουσίες, ζωές και δάση.