Πέφτει Γ’ κατηγορία η Ελλάδα; Ανησυχία και νέα αξιολόγηση

bcc2c1ae1dea69cb48b32d51c3e1728c Αεροδρόμια, Ελλάδα, κατηγορίες

Τι λέει ο Δρ Καραγιάννης – Τα δεδομένα με Ελλάδα και η εικόνα της Κύπρου
Της Αγάθης Χατζηκωστή

Ανοιχτά φαίνεται να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και την περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας ή περιοχών της στην Κατηγορία Γ’. Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρα σαφής η εικόνα της Ελλάδας και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα νέα αξιολόγηση.

Πάντως υπάρχει ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα που φθάνουν στην Κύπρο από την Ελλάδα ειδικά τις τελευταίες μέρες, κυρίως από νησιά.

Όπως δήλωσε στην Offsite, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να γίνει περαιτέρω εξέταση των στοιχείων για την Ελλάδα καθώς η εικόνα δεν είναι σαφής. “Είναι πολύ δύσκολο μόνο ορισμένες περιοχές να πέσουν κατηγορία επομένως πρέπει να περιμένουμε όταν γίνει η ανάλυση των νέων επιδημιολογικών στοιχείων. Την Πέμπτη που θα γίνει ξανά αξιολόγηση ίσως υπάρξει κάτι νέο”.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί στην Κύπρο για τα κρούσματα που επέστρεψαν από νησιά της Ελλάδας αλλά και επιβάτες που αναμένεται να επιστρέψουν τις επόμενες μέρες. “Υπήρξε διασπορά στα νησιά της Ελλάδας, δεν υπάρχει αμφιβολία, εξαρτάται όμως από το μέγεθος της διασποράς που δεν τον γνωρίζουμε ακόμα. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Και στην Ελλάδα μελετούν τις περιοχές που προκύπτουν περισσότερα κρούσματα για να γνωρίζουμε πως να κινηθούμε”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο καραντίνας για ορισμένους επιβάτες που επιστρέφουν από περιοχές ή νησιά της Ελλάδας με διασπορά του ιού ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. “Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει αυτό το σενάριο. Γίνονται τοπικά lockdown όπως για παράδειγμα στον Πόρο, στην Πάρο κτλ για ένα δεκαπενθήμερο και μετά αίρονται τα μέτρα αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης μέχρι στιγμής, ωστόσο εξαρτάται και πόσο ευρεία θα είναι η μετάδοση”.

Τι γίνεται στην Κύπρο

Όπως δήλωσε ο Δρ. Καραγιάννης, “η κατάσταση στην Κύπρο είναι ελεγχόμενη ακόμα, τα περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ήταν εισαγόμενα, ανιχνεύτηκαν με την είσοδο τους στη χώρα, απομονώθηκαν κτλ. Οπότε αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την εγχώρια μετάδοση και ο μόνος τρόπος είναι με τις ιχνηλατήσεις, τα πολλά τεστ και την απομόνωση μέχρι να περιορίσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς τα κρούσματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη”.

Ενώ όσον αφορά, τα φαινόμενα με περιστατικά που έσπασαν την καραντίνα τους ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτά δεν επαναλήφθησαν από τον καιρό που γίνεται αυστηρότερος έλεγχος όσων είναι σε καραντίνα. “Δεν ακούσαμε ξανά άτομα να σπάσουν την καραντίνα και την αυτοαπομόνωση. Ο κόσμος τηρεί την καραντίνα του”.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση της Επιδημιολογικής Ομάδας με τον Υπουργό Υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση της.

Πηγή: Offsite