Χαμηλές οι «πτήσεις» κύριων τουριστικών αγορών μας

Μια ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει φέτος ο τουρισμός κάνουν οι ξενοδόχοι. Διανύουμε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι επενδύσεις στην επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων είναι γεγονός (και θέλουν να τις αποσβέσουν οι ξενοδόχοι), ενώ εκκρεμεί η ανανέωση στη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι κρατήσεις είναι σε χαμηλότερα από πέρσι επίπεδα (και ας έχουμε περισσότερη διαθεσιμότητα κλινών), ενώ οι τιμές των πακέτων πιέζονται από τους τουριστικούς πράκτορες να πέσουν προς τα κάτω.

Οι ξενοδόχοι βγήκαν έντονα προς τα έξω να επικοινωνήσουν τις χαμηλές κρατήσεις που τους κάνουν πιο απαισιόδοξους για την φετινή πορεία του τουρισμού, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δηλώνουν πιο συγκρατημένοι, αν και βλέπουν ότι είμαστε πίσω συγκριτικά με πέρσι.

Παρά το γεγονός ότι η ροή των προκρατήσεων για το επερχόμενο Καλοκαίρι, παρουσιάζει επιβράδυνση, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων προσδοκεί ότι αυτές θα βελτιωθούν.

Όπως τονίζει ο ΠΑΣΥΞΕ, η αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής κατάστασης γίνεται με τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, αλλά και των κινήσεων κύριων ανταγωνιστικών μας προορισμών, συμμετέχοντας δυναμικά στην αγορά της τελευταίας στιγμής (last minute market).

Ο ΠΑΣΥΞΕ σημειώνει ότι εκείνο που δεν αναμένεται να βελτιωθεί το 2019 είναι οι τιμές για τα τουριστικά πακέτα, διότι ένεκα της αβεβαιότητας του Brexit, οι Κύπριοι ξενοδόχοι πρόσφεραν σημαντικές εκπτώσεις προς τους Άγγλους διοργανωτές ταξιδίων, οι οποίοι πίεσαν για μειώσεις τιμών της τάξης του 10%-15%, με στόχο να επιτευχθεί φέτος ο ίδιος αριθμός επισκεπτών με πέρσι.

Ήδη παρατηρείται, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, μια σημαντική αύξηση στην επιλογή των Βρετανών να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα τους, αποκλείοντας τον κίνδυνο να εκτεθούν οικονομικά στην περίπτωση σημαντικών διακυμάνσεων με την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, αλλά και προσβλέποντας στις ανάλογα ψηλές θερμοκρασίες να επαναληφθούν και φέτος όπως συνέβη και κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο.

Αναφορικά με την αγορά της Ρωσίας, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι ενόψει της σημαντικής υποτίμησης που υπέστη το ρούβλι έναντι του ευρώ που μεταφράζεται σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων, τους οδηγεί σε χώρες που βρίσκονται εκτός του ευρώ (κερδισμένες χώρες είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος προς τις οποίες οι διοργανωτές ταξιδίων κατευθύνουν την κίνηση).

Επίσης, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι το 2018, η Γερμανία ήταν στην 4η θέση ως αγορά πηγή τουρισμού για την Κύπρο.

Τροχοπέδη σ’ αυτή την ανάπτυξη είναι για το 2019, η αρνητική εξέλιξη με τις πρόσφατες πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών όπως της Air Berlin και της Cobalt, ενώ από την πτώχευση της Germania μόνο, προκλήθηκε απώλεια περίπου 50.000 θέσεων.

Πηγή: Philenews