Άμεση έναρξη διαδικασίας επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου υποστηρίζουν ομάδες πολιτών

sdf Αμμόχωστος, Κατεχόμενα, Πρωτοβουλία Αμμοχώστος η Πόλη μας

Με όραμα μια επανενωμένη Αμμόχωστο, «υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την άμεση έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων-Αμμοχώστου, στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπως προβλέπεται και σε σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν, σε κοινή δήλωσή τους, οι ομάδες πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η πόλη μας» και «Famagusta Initiative».

viber image Αμμόχωστος, Κατεχόμενα, Πρωτοβουλία Αμμοχώστος η Πόλη μας

Οι δύο ομάδες πολιτών της Αμμοχώστου αναφέρουν, στην κοινή δήλωσή τους, ότι θα πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνή δραστηριότητα, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου να τεθεί κάτω από την προστασία της UNESCO, με σκοπό την καταγραφή της ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενισχυτικό των προσπαθειών για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρο το νησί, βελτιώνοντας σημαντικά τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουν και οι δύο κοινότητες. Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας αποτελεί μια άμεση έκθεση στο τραύμα μιας διαιρεμένης χώρας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την περιοχή ως σύνολο. Με ένα μόνο βήμα, είναι δυνατόν να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινού οράματος μιας ενωμένης πατρίδας», προσθέτουν.

Ευελπιστούν, παράλληλα, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συμφωνήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς καθυστέρηση και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε όλα τα αναγκαία βήματα για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής και στην επανένωση ολόκληρης της Αμμοχώστου.

«Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στις προσπάθειες όλων των κατοίκων της Αμμοχώστου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για μια ενωμένη πατρίδα και στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους Κύπριους, εντός και εκτός Κύπρου σχετικά με το κοινό μας μέλλον. Όσον αφορά ειδικότερα την Αμμόχωστο, η φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια πόλη που θα αποτελεί παράδειγμα και σύμβολο της ειρήνης και της συνύπαρξης σε μια επανενωμένη Κύπρο», καταλήγουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ