Από το Παραλίμνι στην άλλη άκρη του κόσμου για να κυνηγήσει τα όνειρά της

valanto main Νέα Αμμοχώστου

Η χώρα μας, πέρασε μέσα από την παρέλευση των χρόνων δύσκολες οικονομικά εποχές, χιλιάδες συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν κατά καιρούς να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και για εξασφάλιση ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Αμερική, Αυστραλία, καθώς και χώρες της Ευρώπης με κουλτούρα και συνήθειες που στο ευρύτερο πλαίσιο τους δεν απέχουν πολύ από τις δικές μας, αποτέλεσαν και συνεχίζουν ν’ αποτελούν τους βασικούς προορισμούς για όσους επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να ψάξουν το μέλλον τους εκτός συνόρων.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι, σαφώς λιγότεροι στον αριθμό, που η επιλογή τους να μεταναστεύσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους μακριά από την πατρίδα, τους έστειλε σε χώρες και προορισμούς στους οποίους πολύ δύσκολα θα έπαιρνε κανείς την απόφαση να βρεθεί, να ζήσει, να κτίσει το αύριο του.

Μια τέτοια χώρα είναι και η Κίνα του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι Κύπριοι οι οποίοι βρίσκονται, ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί δεν ξεπερνούν τους 50.

Ανάμεσά τους και η 26χρονη Βαλάντω Κωνσταντίνου από το Παραλίμνι, η οποία αν και σε μια τέτοια νεαρή ηλικία, δεν δίστασε να μεταβεί στην…άλλη άκρη του κόσμου, προκειμένου να μετουσιώσει τα όνειρά σε πραγματικότητα.

Η Βαλάντω, μιλά στον REPORTER για την απόφασή της αυτή και εξηγεί πώς είναι να ζεις σε μια αχανή χώρα, χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο καταγωγής σου, μακριά από συγγενείς και φίλους.

Νέα Αμμοχώστου

Η Βαλάντω, έχοντας σπουδάσει Στατιστική και Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά για τέσσερα χρόνια στη Σάμο, επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε σε διάφορους τομείς, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν ως λογίστρια.

Μετά από ώριμη σκέψη, όπως λέγει στον REPORTER, έλαβε την απόφαση να φύγει από τη χώρα μας για την Κίνα. Μια απόφαση που, όπως εξηγεί, δεν ήταν λύση ανάγκης, αλλά την πήρε σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τους μακροπρόθεσμους στόχους της.

«Η Κίνα είναι μια υπερδύναμη. Σαν χώρα δέχεται πιο εύκολα ξένους απ’ ότι η Αμερική ή η Αγγλία. Είναι μια χώρα που προσφέρει άπειρες ευκαιρίες εργοδότησης και επίσης δίνει τη δυνατότητα να ανελιχθείς επαγγελματικά. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στο νησί μας. Βλέπω πολλές προοπτικές για κινεζόφωνους Κύπριους στο μέλλον», αναφέρει.

Στην Κίνα, η Βαλάντω σπουδάζει κινεζική γλώσσα με πλήρη υποτροφία από την Κυβέρνηση της Κίνας, ενώ ασχολείται ταυτόχρονα με κάποιες επαγγελματικές ιδέες που έχει.

«Ασχολούμαι με κάποιες επαγγελματικές ιδέες που έχω, αλλά για να υλοποιήσω αυτές τις ιδέες πρέπει να μάθω καλά την γλώσσα. Οπόταν, κύριος στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι η εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, όμως, το να ζει κανείς τόσο μακρία από την πατρίδα του και σε τόσο διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει συνηθίσει;

Η Βαλάντω δεν κρύβει πως η αλλαγή στη ζωή της είναι μεγάλη, αφού παρόλο που έζησε ως φοιτήτρια μακριά από την Κύπρο για τέσσερα χρόνια, στην Κίνα είναι όλα πολύ διαφορετικά.

Νέα Αμμοχώστου
«Έχω ζήσει στην Ελλάδα όταν σπούδαζα, αλλά λίγο-πολύ η Ελλάδα μοιάζει με την Κύπρο. Εδώ βρίσκομαι μακριά από τους συγγενείς, τους φίλους μου και από τη ζωή στην οποία έχω μάθει. Έχω συναντήσει διάφορες δυσκολίες, αλλά αυτό είναι και το ωραίο, γιατί μέσα από αυτές γίνεσαι πιο δυνατός και πιο ώριμος ως άνθρωπος».

Απίστευτα όμορφη χώρα
Είναι πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή χώρα, λέει η Βαλάντω, και πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή. Οι Κινέζοι έχουν, όπως επισημαίνει, τις δικές τους συνήθειες, που διαφέρουν κατά πολύ από τις δικές μας.

«Είναι μια χώρα που μπορείς να δεις απίστευτα όμορφα τοπία και αξιοθέατα, όπως για παράδειγμα το Σινικό Τείχος, την Απαγορευμένη πόλη και τον Στρατό Τερακότα. Οι άνθρωποι εδώ διαφέρουν πολύ από εμάς. Για παράδειγμα, τρώνε μεσημεριανό στις δώδεκα, προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γυμνάζονται μέχρι και τα 65 τους. Επίσης, θεωρούν το φιλοδώρημα προσβλητικό και ζητούν συνεχώς να βγάλουν φωτογραφίες μαζί σου».

Όσον αφορά το φαγητό, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα… κινέζικα που γνωρίζουμε στην Κύπρο: «Γευστικά εδώ τα κινέζικα διαφέρουν πάρα πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Είναι πολύ πιο πικάντικα και έχουν έντονες γεύσεις».

Στα αρνητικά, η μολυσμένη ατμόσφαιρα λόγω καυσίμων, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις που διανύει καθημερινά.

Νέα Αμμοχώστου

Είχα φίλους εδώ…
Η Βαλάντω ήξερε στο περίπου που θα πήγαινε, αφού στην Κίνα υπήρχαν τρεις φίλοι της, κάτι που της δημιουργούσε μεγαλύτερη ασφάλεια στο να επιλέξει τη συγκεκριμένη χώρα. Έχει όμως γνωρίσει και αρκετούς Κύπριους, που διαμένουν στο Πεκίνο.

«Είμαστε όλοι μια οικογένεια και μας υποδέχτηκαν όλοι με μια μεγάλη αγκαλιά. Επίσης, τυγχάνει να βρίσκονται στο Πεκίνο τρεις πολύ καλοί μου φίλοι. Το γεγονός ότι πλέον έχω φιλικά μου πρόσωπα εδώ, με κάνει να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου».

Παρόλο που η Βαλάντω απουσιάζει μόλις λίγους μήνες από την Κύπρο, στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει την επιστροφή στο νησί. Κάτι που όπως τονίζει όπως, θα γίνει όταν νιώσει έτοιμη να φέρει μαζί της και να εφαρμόσει στην Κύπρο όσα έμαθε ή θα μάθει στην Κίνα.