ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Καταγγελίες για παράνομη αποστράγγιση της Λίμνης

λίμνη scaled Λίμνη Παραλιμνίου, Περιβάλλον

«Κάποιοι είχαν ανοίξει παράνομα (και χωρίς οποιαδήποτε άδεια) το κανάλι και το θυρόφραγμα της λίμνης, με σκοπό την αποστράγγισή της», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

«140 – 180 λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Τόσο είναι το νερό που χάνεται από τη Λίμνη Παραλιμνίου τις τελευταίες ημέρες. Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, η λίμνη χάνει νερό με ανησυχητικούς ρυθμούς. Κάποιοι είχαν ανοίξει παράνομα (και χωρίς οποιαδήποτε άδεια) το κανάλι και το θυρόφραγμα της λίμνης, με σκοπό την αποστράγγισή της.

Αφού επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια τμήματα ζητώντας τους να επιληφθούν της κατάστασης άμεσα, η ροή σταμάτησε πριν λίγες μέρες με το κλείσιμο του καναλιού και της θύρας. Σήμερα το πρωί, όμως, ξυπνήσαμε μπροστά σε αυτό το θέαμα. Κάποιοι άνοιξαν ξανά το κανάλι χθες το βράδυ. Η αποστράγγιση συνεχίζεται. Αν συνεχιστεί η ροή, σε περίπου δυο εβδομάδες (ανάλογα και με την εξάτμιση) η λίμνη θα έχει αποστραγγιστεί πλήρως, με σοβαρές επιπτώσεις για τα πουλιά της περιοχής και την υδρολογία της λίμνης.

Πρόκειται για μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τα πουλιά, και ιδιαίτερα για δύο είδη για τα οποία η λίμνη έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000: την Πελλοκατερίνα και τον Καλαμοκαννά, τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή φωλιές στη λίμνη.

Ζητούμε από όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να αναλάβουν μέτρα ΑΜΕΣΑ, έτσι ώστε να σταματήσει η αποστράγγιση της Λίμνης Παραλιμνίου και να ερευνήσουν ποιος ή ποιοι ευθύνονται για αυτό το καταστροφικό έγκλημα κατά της φύσης».

Πηγή: Avant – garde