Πρώτη η Αμμόχωστος στην επέκταση τουριστικών υποδομών

α 2 ΚΟΤ, Ξενοδοχεία

Στο ζενίθ τους βρίσκονται οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με τη ζήτηση τόσο από παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και από νέες να χτυπά κόκκινο, ένα μήνα πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Αυτό το διάστημα οι παραλιακές πόλεις και κυρίως η επαρχία Αμμοχώστου μοιάζουν με ένα απέραντο εργοτάξιο, με τους ξενοδόχους και τους εργάτες να επιδίδονται σε αγώνα ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις ανακαινίσεις και προετοιμασίες, για να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν την πρώτη μεγάλη «φουρνιά» αφίξεων, που αναμένεται περί τις αρχές Απριλίου.

Οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς και υπό κατασκευήν βρίσκονται περί τις 3 χιλιάδες κλίνες αλλά και 14 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο δυναμικό έχουν προστεθεί ήδη πάνω από 10 χιλιάδες κλίνες σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ, ο αριθμός των κλινών της Κύπρου πριν από τις ανακαινίσεις ανερχόταν στις 84 χιλιάδες. Με την πρόσθεση των νέων κλινών, το δυναμικό της ξενοδοχειακής βιομηχανίας θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες κλίνες.

Πρώτη η Αμμόχωστος και μετά η Πάφος

Με αφορμή τις τελευταίες προετοιμασίες για τη νέα καλοκαιρινή σεζόν, ο ανώτερος λειτουργός του ΚΟΤ, Μάριος Τσιανάκας, μίλησε στην εφημερίδα «Σημερινή» και ανέφερε ότι «παρόλο που είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες και οι ανακαινίσεις σε πολλές μονάδες». Ερωτηθείς για τον αριθμό των νέων μονάδων και κλινών για το 2018, ο κ. Τσιανάκας δήλωσε πως σήμερα υπάρχουν περίπου 3000 κλίνες και 14 νέες μονάδες υπό ανέγερση, με τις πλείστες να βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου και την Πάφο να ακολουθεί.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι, σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, έχουν γίνει επεκτάσεις καθώς προστέθηκαν ήδη γύρω στις 10.000-12.000 κλίνες». Επιπλέον, ο ανώτερος λειτουργός του ΚΟΤ τόνισε πως «με το ένα πόδι στη νέα τουριστική σεζόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως ένας μεγάλος αριθμός των νέων κλινών έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους φετινούς τουρίστες αν όλα πάνε καλά και δεν εμφανιστούν προβλήματα και καθυστερήσεις». Τέλος, ο κ. Τσιανάκας δήλωσε πως φέτος αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά όσον αφορά τον τουρισμό, μιας και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις και πρέπει όλοι οι ξενοδόχοι ν’ αντεπεξέλθουν.

Αναμένουμε αύξηση στον φετινό τουρισμό

Επιπλέον, στη «Σ» μίλησε και ο τουριστικός λειτουργός στο τμήμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας του ΚΟΤ, Χρίστος Μούστρας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μετά το 2017, που ήταν ένας χρόνος ρεκόρ όσον αφορά τον τουρισμό στην Κύπρο με 14,6% αύξηση στις αφίξεις σε σύγκριση με το 2016, και το 2018 θα παρουσιάσει άνοδο. «Η φετινή χρονιά άρχισε καλά καθώς τον Ιανουάριο είχαμε μια αύξηση 20% στον τουρισμό σε σύγκριση με το 2017». Επιπλέον, είπε ότι το 2018 προβλέπεται να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά, και εάν όλα πάνε καλά αναμένουμε μιαν αύξηση 8-10% σε σύγκριση με πέρυσι.

«Σίγουρα, παίζει ρόλο και η αύξηση στον αριθμό κλινών και μονάδων καθώς φέτος υπάρχουν περισσότερες, άρα μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στην αύξηση του τουρισμού και προπάντων όταν θα έχουν τελειώσει για να υποδεχτούν τις πρώτες αφίξεις τον Απρίλιο, όταν ξεκινά και επίσημα η καλοκαιρινή περίοδος», σημείωσε ο λειτουργός του ΚΟΤ.

Σημαντικές επαφές στη Γερμανία

Την ίδια ώρα τη δική τους «μάχη» για προσέλκυση τουρισμού δίνουν οι αξιωματούχοι του τομέα στη Γερμανία. Οι ιθύνοντες του κυπριακού Τουρισμού βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται η σημαντική έκθεση ITB. Η κυπριακή αντιπροσωπία, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπoρίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, και αποτελείτο επίσης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΤ, κ. Άγγελο Λοΐζου, τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΚΟΤ κ. Μαρίνο Μενελάου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε σημαντικές επαφές με τους κυριότερους Οργανωτές Ταξιδίων και αερομεταφορείς της πολύ σημαντικής για την Κύπρο γερμανικής αγοράς, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς εξερχόμενου τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τις επαφές, τονίστηκε σε όλους η έντονη διάθεση που επικρατεί στην Κύπρο για στενότερη συνεργασία και για πρωταρχική ιεράρχηση της γερμανικής αγοράς, με βάση τα δεδομένα της αγοράς αυτής (ποιοτικοί πελάτες που επισκέπτονται το νησί κυρίως τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο συνεπώς συνάδουν με τις στρατηγικές μας επιδιώξεις για επέκταση της καλοκαιρινής περιόδου, ενδιαφέρονται για ειδικά ενδιαφέροντα και την γκάμα δραστηριοτήτων που προσφέρει η Κύπρος για περιπατητές, ποδηλάτες, όπως και για τουρισμό γκολφ, συνεδριακό τουρισμό, τουρισμό γάμων κλπ).

Στο πλαίσιο των επαφών αναπτύχθηκαν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια και η στρατηγική της χώρας μας στον τουρισμό, ο οποίος έμπρακτα έχει αναχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα και πυλώνα στρατηγικής ανάπτυξης. Τα κυβερνητικά κίνητρα, η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, το νέο υπό δημιουργία θέρετρο καζίνο είναι μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν και επεξηγήθηκαν ακροθιγώς.

Αύξηση στον τουρισμό από Γερμανία

Σημειώνεται ότι η γερμανική αγορά παρουσίασε αισθητά βελτιωμένα αποτελέσματα το 2017, καταγράφοντας 189.000 αφίξεις και αύξηση 52,2% σε σχέση με το 2016 και υπερδιπλάσια αύξηση, σε σύγκριση με το 2014. Οι μέχρι τώρα κρατήσεις για την Κύπρο κυμαίνονται σε επίπεδα που επιτρέπουν αισιοδοξία ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των τελευταίων 3 χρόνων μπορούν να εδραιωθούν και σταθεροποιηθούν.

Η γεωγραφική αεροπορική προσβασιμότητα και κάλυψη της Κύπρου από περιφέρειες της χώρας είναι πολύ ικανοποιητική, με εξυπηρέτηση από 10 γερμανικά αεροδρόμια πόλεων κατά το 2018. Θετικό είναι και το γεγονός ότι αρκετοί Οργανωτές Ταξιδίων εξέφρασαν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις του τύπου club, επιζητώντας κατάλληλα καταλύματα για αγορά ή διαχείριση. Το γεγονός αυτό αποτιμάται θετικά αφού αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη από πλευράς Γερμανίας στην τουριστική μας βιομηχανία.

Ρεκόρ στα έσοδα

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Κύπρο, καθώς σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ. Τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 11,7%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €2.639,1 εκ. σε σύγκριση με €2.363,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η αύξηση είναι η τρίτη μεγαλύτερη από το 2009. Το 2011 ανήλθε στο 12,9%. Το 2015 τα τουριστικά έσοδα είχαν αυξηθεί κατά 4,4%.

Η αύξηση στα τουριστικά έσοδα το 2017 αποδίδεται στην αύξηση των αφίξεων σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών είναι μειωμένη. Οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν το 2017 στο ιστορικό ρεκόρ του 3,7 εκ. σημειώνοντας αύξηση 14,6%. Η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε σε €722,62 σε σύγκριση με €741,68 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 2,6%.

Όσον αφορά τον Δεκέμβριο 2017, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε €55,8 εκ. σε σύγκριση με €50,9 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 9,6%. Η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών για τον Δεκέμβριο 2017 ανήλθε σε €564,21 σε σύγκριση με €578,91 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 2,5%.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ / Μήνα Χρυσάνθου