Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

c0279841aaa6fb34438bd5a3a3cc2da8 Ελλάδα, κρούσματα κορονοϊού

Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη 21 νέα κρούσματα, τα οποία ήταν συνταξιδιώτες του 66χρονου άνδρα – ένατου κρούσματος στην Ελλάδα.

Πρόκειται συγκεκριμένα, για μέλη της προσκυνηματικής ομάδας, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδεψε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Συμπεριλαμβανομένων των 21 νέων κρουσμάτων, τα οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα ανέρχεται στα 31.

Με σοβαρή πνευμονία ο 66χρονος

Την ίδια ώρα, μάλιστα, συνεχίζεται ο έλεγχος και των υπόλοιπων μελών της ίδιας ταξιδιωτικής ομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 24 άτομα (σ.σ. 21 θετικοί).

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ιχνηλάτηση των επαφών των παραπάνω κρουσμάτων, με τη σχετική διαδικασία να συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 400 επαφές.

Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων

Ο κ. Τσιόδρας, παράλληλα, εκτίμησε ότι «τις επόμενες βδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα». Κι αυτό, διότι ο νέος κορονοϊός επεκτείνεται και μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην εποχική γρίπη.

Ξεκαθάρισε δε, ότι η νόσος είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία και ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ιατρική φροντίδα χρειάζονται, όσοι έχουν σοβαρότερα συμπτώματα, όχι όλοι.

Ειδική μνεία έκανε και στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τους νομούς Ηλείας, Ζακύνθου και Αχαΐους, τόποι καταγωγής των μελών της εκδρομικής ομάδας.

«Τα μέτρα έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορα μεταφορά της νόσου στις περιοχές αυτές» διαμήνυσε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό»

Ερωτηθείς αν «έγιναν όλα σωστά» στην περίπτωση της Ηλείας, ο ειδικός επιστήμονας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό».

«Δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος το Ισραήλ. Δεν αφορούσε την περιοχή Ισραήλ το μέτρο επιτήρησης του νέου ιού. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού. Είναι ένας ιός που περνάει κάτω από τη μύτη μας» διευκρίνισε, χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα δεν πληρούσε τον ορισμό κρούσματος.

«Εδώ και δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι στην επιτελική ομάδα, γνωρίζουμε ότι ο ιός περνάει τα σύνορα και μεταδίδεται από ασυμπτωματικές μορφές. Γι’ αυτό έχουν σημασία τα μέτρα υγιεινής» συνέχισε, στον ίδιο τόνο.

Αποσαφήνισε δε, ότι τα δύο βασικότερα συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός και ο βήχας.

Ξέσπασμα Τσιόδρα για τις καταγγελίες

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για τυχόν «τρύπες» στο σύστημα Υγείας και τη διαχείριση των κρουσμάτων στο Ρίο, ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι το σύστημα λειτούργησε όπως προβλεπόταν.

Ξέσπασε μάλιστα, εναντίον όσων καταγγέλλουν τα νοσοκομεία.

«Το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα και λειτουργεί με αυτοθυσία. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία που μας που κάνουν θαυμάσια δουλειά αφιλοκερδώς. Από την καρδιά μου θέλω να σας πω όταν βγαίνουν συνάνθρωποι και καταγγέλλουν τα νοσοκομεία μας».

Πηγή: sigmalive