Κατεχόμενα: Πολιτική κρίση λόγω κορωνοϊού – Τούρκοι «επενδυτές» & οδοφράγματα

183045570fb5ccf6dcc8eb624dec7271 Coronavirus, Κατεχόμενα, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού αφού αφορά την αδυναμία πλήρους ελέγχου των επισκεπτών από την Τουρκία, τις πιέσεις από Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, και την αδιαφάνεια γύρω από τις επιδημιολογικές μελέτες για την πραγματική κατάσταση.

Κάτω από τον τίτλο «Δύσκολο το έργο των εταίρων», η Kıbrıs (17.06.20) γράφει ότι η κρίση σε σχέση με την αντιπροσωπεία που ήρθε πρόσφατα από την Τουρκία στα κατεχόμενα με ιδιωτικό αεροσκάφος και εισήλθε χωρίς να τεθεί σε καραντίνα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συνεδρία διεξήχθη σε αρκετά τεταμένο κλίμα με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) να ζητά εξηγήσεις από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και με διαφωνίες ακόμα και εντός του μεγάλου εταίρου στην «κυβέρνηση», του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

Σημειώνοντας ότι οι εταίροι στον παράνομο «κυβερνητικό» συνασπισμό περνούν δύσκολες μέρες και ότι οι σχέσεις τους κλονίστηκαν από την κρίση που ξέσπασε λόγω της εισόδου της εν λόγω αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα, η εφημερίδα αναφέρει ότι, όπως έγινε γνωστό, η αντιπροσωπεία ήρθε στα κατεχόμενα για τζόγο και διασκέδαση, μετέβη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ψώνισε από έναν χρυσοχόο. «Η διαφορά ανάμεσα σε όσα λέγονται για την αντιπροσωπεία και την πρακτική εφαρμογή ενόχλησε όχι μόνο το ΗΡ αλλά και τον πρωθυπουργό Τατάρ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Εγνώσθη ότι ο υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος θεωρείται ως στόχος στο συμβάν αυτό, μετέβη χθες το πρωί στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όζερσαϊ και έδωσε εξηγήσεις για την κατάσταση. Ο Τατάρ είχε χθες επικοινωνία 9 ωρών με τον Όζερσαϊ, συμπεριλαμβανομένης και της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου. Κατά την χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί του ΗΡ δεν απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Ουστέλ, όμως ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Τατάρ να κάνει το απαραίτητο βήμα.Σύμφωνα με πληροφορίες της KIBRIS από διάφορες πηγές, αυτή η κρίση προκάλεσε διχόνοιες εντός του UBP. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ενώ ένα τμήμα των βουλευτών του UBP λένε ότι ‘δεν πρέπει να διατηρήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα άτομο που συμπεριφέρθηκε λανθασμένα’, ένα άλλο τμήμα ανάμεσα στο οποία συμπεριλαμβάνονται και υπουργοί, εξέφρασαν την άποψη ότι ‘δεν πρέπει να αναπτύσσουμε πολιτική ανάλογα με τις επιθυμίες του ΗΡ’. Αυτή η διαφορά απόψεων εντός του UBP έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Τατάρ. Η απόφαση που θα λάβει ο Τατάρ θα ξεκαθαρίσει και την στάση του ΗΡ. Εγνώσθη ότι ο Τατάρ παραπονέθηκε στον στενό του κύκλο λέγοντας ‘δεν έπρεπε να λερώσουν το όνομά μου, δεν έπρεπε να μου το κάνουν αυτό’. Οι αξιόπιστες μας πηγές σημείωσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο στην πτέρυγα του UBP σε περίπτωση που ο Τατάρ αποφασίσει να παύσει τον υπουργό Ουστέλ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η κατοχική «προεδρία» δεν αναφέρεται τι θα συζητηθεί στην συνάντηση, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα του ιδιωτικού αεροσκάφους.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο αρθρογράφος της Kıbrıs Manşet (17.06.20), Ντερβίς Γκεζέρ γράφει ότι αν ο Ουστέλ παραιτηθεί ή αν τον απομακρύνει ο Τατάρ, θα είναι πιο ήσυχοι οι «κυβερνητικοί εταίροι» μέχρι τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, όμως η «κυβέρνηση» πάλι «θα τελειώσει αυτή την φορά μετά τις προεδρικές εκλογές». Αν παραιτηθεί ο Ουστέλ, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Τατάρ, σημειώνει ο αρθρογράφος αφού υπάρχει το ζήτημα του ποιον θα διορίσει στην θέση του. «Μπορεί να το διευθετήσει αυτό ο Τατάρ, ο οποίος σκέφτεται εδώ και μήνες ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την απόφαση;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του UBP

Υπό τον τίτλο «Σκεφτόμαστε την υγεία και την ευημερία του λαού», ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα παραίτησης της «κυβέρνησης» κατά την σημερινή συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Σε δηλώσεις του στο παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak, ο Σανέρ ανέφερε ότι η συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος σήμερα είναι συνάντηση ρουτίνας και δεν τίθεται θέμα παραίτησης της «κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι κύριο θέμα του κόμματος είναι η «υγεία και η ευημερία του λαού της ΤΔΒΚ». Σημείωσε ότι υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές διαδόσεις και σχόλια για την «συγκυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «αν τα σχολίαζαν όλα αυτά κάθε φορά δεν θα έκαναν άλλη δουλειά».

«Η κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο υπέγραψε με την Τουρκία δύο συμφωνίες δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας. Με αυτές τις δύο συμφωνίες διασφαλίστηκες στήριξη 3 δισεκατομμυρίων ΤΛ για τις επενδύσεις υποδομών, τα έξοδα άμυνας, για τον τομέα των οικοδομών και για μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού. Ήταν πολύ σημαντικό να παραχωρηθεί απευθείας στο τρέχων προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο 38 εκατομμύρια ΤΛ. Η επιτυχία αυτής της κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά της Τουρκίας προς εμάς. Το σημαντικότερο είναι να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και να καταπολεμήσουν την πανδημία. (…)

Επιπρόσθετα, το UBP θα συνεχίσει τις προσπάθειες του να δημιουργήσει μια δυνατή οικονομικά ΤΔΒΚ. Σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο περιεκτικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας για διευκολύνσεις του λαού», δήλωσε καταληκτικά ο Σανέρ.

Οι απόψεις του «συντονιστικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας για τον Covid-19» δεν λαμβάνονται υπόψη; Αποχώρηση επικεφαλή και μελών

Υπό τον τίτλο «Ένταση στην κυβέρνηση εξαιτίας του ιού Covid-19», η Vatan (17.06.20) γράφει ότι η επικεφαλής του «συντονιστικού συμβουλίου της πρωθυπουργίας για τον Covid-19» Σιμπέλ Σιπέρ και δύο από τα μέλη του συμβουλίου, ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου και ο Αχμέτ Οζάν υπέβαλλαν χθες την παραίτησή τους από το συντονιστικό συμβούλιο στον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η Σιμπέρ δήλωσε ότι αυτή η συντονιστική εργασία δεν μπόρεσε να διεξαχθεί με τον τρόπο που επιθυμούσαν, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν ακολουθεί επίσημα τις απόψεις τους εδώ και καιρό.

Η Σιμπέρ υποστήριξε ότι η κατοχική «κυβέρνηση» δεν προσέφυγε στις απόψεις τους εδώ και καιρό και ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει ή να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του, γιατί δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα ή σε απόψεις επιστημόνων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, αρκετές φορές οι αποφάσεις άλλαζαν λόγω αντιδράσεων ή πιέσεων και η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει χαθεί.

Πηγή:Sigmalive