Αννίτα Δημητρίου στο euronews: «47 χρόνια κατοχής στην Κύπρο είναι πάρα πολλά»

Μίλησε για θέματα όπως το Κυπριακό, οι γυναίκες στην πολιτική και τα φαινόμενα σεξισμού και το μέλλον της Ευρώπης.

annita demetriou ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, κατοχη, πολιτική, σεξισμός, συνέντευξη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο euronews η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου.

Η 36χρονη πολιτικός, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η νεότερη στο αξίωμα, συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Νικολέτα Δρούγκα για θέματα όπως το Κυπριακό, οι γυναίκες στην πολιτική και τα φαινόμενα σεξισμού και το μέλλον της Ευρώπης.

Κυπριακό

«Είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα, θέλω να είμαι ειλικρινής. Ίσως και κάπως απογοητευτικά, αφού σε οποιαδήποτε προσπάθεια, προσκρούουμε σε μια Τουρκία η οποία είναι αδιάλλακτη, η οποία παρουσιάζει πλέον θέσεις και πολιτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», τόνισε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

Υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινοβουλευτική διπλωματία πάνω στο εθνικό ζήτημα και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν θα σταματήσουμε λεπτό να εργαζόμαστε μέχρι να καταφέρουμε να επανενώσουμε και να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. 47 χρόνια είναι πάρα πολλά για ένα κράτος να τελεί υπό κατοχή, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, οι πρόσφυγες να πεθαίνουν καθημερινά αδικαίωτοι, να υπάρχουν αγνοούμενοι, κι όλες αυτές οι τραγικές πτυχές που γνωρίζετε καλά. Το όραμά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Κυπριακή Δημοκρατία, κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιλυθεί το Κυπριακό».

808x608 cmsv2 7d5addda b98f 50c1 a83d ac033904e432 6140340 ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, κατοχη, πολιτική, σεξισμός, συνέντευξη

Η Αννίτα Δημητρίου στα γραφεία του euronews στην Αθήναeuronews

Γυναίκες, πολιτική και σεξισμός

«Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να διακριθεί σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι η πολιτική. Χρειάζεται πολλές φορές να εργαζόμαστε διπλά, τριπλά, ίσως και τετραπλά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δημητρίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ενδυναμωθούν οι γυναίκες, να ενδυναμωθούν οι νέοι άνθρωποι και επιτέλους να επικρατήσουν, και μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις. Κι αυτή είναι η άποψή μου: ίσες ευκαιρίες για οποιονδήποτε και για οποιανδήποτε θέλει πραγματικά και δικαιούται να υπάρχει σε όλες τις θέσεις εξουσίας. Είναι σημαντικό λοιπόν όσοι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο πόστο να μην τραβάμε τη σκάλα, αλλά να προσπαθήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και στρατηγική, να υπάρξουν τέτοιες ίσες ευκαιρίες και να ενδυναμωθεί η δημοκρατία», τόνισε.

euronews: «Με όλες αυτές τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι χάσιμο χρόνου μια γυναίκα, αντί να προσφέρει μέσα από τη θέση ή το λειτούργημά της, να πρέπει να παλεύει με φαινόμενα όπως ο σεξισμός ή ο ηλικιακός ρατσισμός;»

Α. Δημητρίου: «Απεναντίας, θεωρώ ότι όλα αυτά πρέπει να μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο και να μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πως πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο, και το ίδιο το σύστημα που υπηρετούμε, αλλά και βεβαίως η Κοινωνία των Πολιτών.

Στην Κύπρο είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε θεσπίσει νομοθεσία για τον σεξισμό, με οριζόντια πρωτοβουλία, από όλες τις γυναίκες βουλεύτριες, από όλους τους χώρους, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό.

Πρέπει να αντιπροσωπεύεται ισάξια η Κοινωνία των Πολιτών, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτά που απογοήτευσαν τους πολίτες, εξακολουθούν να τους απογοητεύουν, κι αναμένουν από εμάς να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Η Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας για να περιγράφει σωστά το αδίκημα της γυναικοκτονίας.

Ποια Ευρώπη θέλουμε;

Ενόψει και της παρέμβασής της σε εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η Αννίτα Δημητρίου είπε στο euronews:

«Θέλουμε μια Ευρώπη που να δίδει πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Που να δίδει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που να διασφαλίζει αυτές τις βασικές αρχές, τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο. Αλλά βεβαίως να έχει και μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης για τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρώπης, όπως είναι το μεταναστευτικό και η περιβαλλοντική κρίση».

gr.euronews.com