Ένα στα δύο ξενοδοχεία θα ανοίξει

gkat 23 1905 page 1 image 0002 thumb large Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία

Αν και τα ξενοδοχεία έχουν λάβει από την 1η Ιουνίου το «πράσινο φως» για να ανοίξουν, μέχρι στιγμής λίγα επέλεξαν να το κάνουν. Μόλις δύο στην επαρχία Αμμοχώστου και τέσσερα στην επαρχία Πάφου, είναι ανοιχτά σε δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές της Κύπρου.

Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα παραμείνουν κατεβασμένα τα ρολά στα ξενοδοχεία των παραλιακών περιοχών, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο είναι μηδενικές. Με τις πολύ χαμηλές πληρότητες η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη, ειδικότερα για τα ξενοδοχεία που στηρίζονταν στον ξένο τουρισμό. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπόταν και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, ανέφερε ότι η κατάσταση στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι στάσιμη. Δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για λειτουργία περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων το επόμενο διάστημα. Εκτίμησε ότι ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα θα ανοίξουν περί τα μέσα Ιουλίου. «Ακόμη κι αυτές οι εκτιμήσεις είναι επίφοβες διότι ακόμη να δούμε κάποια ροή τουριστικών κρατήσεων για να μπορέσουμε να πούμε ως ξενοδόχοι ότι θα ανοίξουμε τις μονάδες μας», σχολίασε ο κ. Τάκκας. Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή μόλις δύο ξενοδοχεία είναι ανοιχτά σε Πρωταρά κι Αγία Νάπα και κάποια τουριστικά διαμερίσματα. «Δεν υπάρχει πρόθεση από άλλους ξενοδόχους να ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ο κάθε ξενοδόχος θα πάρει τις αποφάσεις του και θα βάλει στη ζυγαριά τα δεδομένα του», σχολίασε. Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας. «Εάν αυτές ανοίξουν τον Ιούλιο, τότε ίσως και περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία να αποφασίσουν να ανοίξουν», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ανέφερε στον «Φ» ότι στην επαρχία είναι σε λειτουργία τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπάρχει η πρόθεση για λειτουργία άλλων 14 μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Από εκεί και πέρα επαφίεται στον κάθε ξενοδόχο να αποφασίσει το πώς και πότε θα λειτουργήσει την κάθε μονάδα του. Εκτιμώ ότι περί τα μέσα Ιουλίου θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία. Υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν τα μισά ξενοδοχεία, ωστόσο, αναμένουμε να δούμε τη ροή τουριστών που θα έρθει από τα αεροδρόμια», επεσήμανε. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρέχουν στους ξενοδόχους ένα καλό κίνητρο για να λειτουργήσουν τις μονάδες και την ευελιξία να εργαστούν με βάση την πληρότητά τους. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ξενοδόχος που δεν ήταν σίγουρος αν θα ανοίξει, θα σκεφτεί πιο θετικά το άνοιγμά του. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό για μας είναι το τουριστικό ρεύμα. Μόλις υπάρξει κίνηση, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα δουν πιο θετικά τη λειτουργία τους», κατέληξε.

Πηγή:Philenews