Με επιτυχία το εργαστήρι για το “BalkanROAD” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

IMG 0885 scaled BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου με επικεφαλής τον Δρ. Αντώνη Ζορπά διοργάνωσε εργαστήριο/ημερίδα στα πλαίσια του έργου “BalkanROAD”. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2019 στο Κεντρικό Κτίριο Διοικήσεως του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και απευθυνόταν σε γεωργικές επιχειρήσεις, επιστήμονες, φοιτητές, τοπικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής.

IMG 0904 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα του έργου μέχρι σήμερα. Για τις ανάγκες του εργαστηρίου, η ειδική επιστήμονας Δρ. Χριστίνα Χρόνη μίλησε για την αειφόρο διαχείριση σε αγροτικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αγροτικών Αποβλήτων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας”.

IMG 0902 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Η Δρ Χριστίνα Χρόνη είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κατέχει πτυχίο Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Διαχείριση και Τεχνολογία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πρόληψη των αποβλήτων και στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προβάλουν θέματα που αφορούν αγροτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο και αλλού και να προτείνουν λύσεις για περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα.

IMG 0894 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Κυρίως φοιτητές, επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αγροτικές επιχειρήσεις συμμετείχαν. Το εργαστήριο μεταδόθηκε επίσης ζωντανά στην πλατφόρμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους φοιτητές να το παρακολουθήσουν.

IMG 0885 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν: τα απόβλητα τροφίμων τα οποία απορρίπτονται κατά τη διάρκεια της γεωργικής παραγωγής, αποθήκευσης ή μεταποίησης, η χρήση λιπασμάτων για προληπτικούς λόγους χωρίς να είναι απαραίτητα, συσκευασίες λιπασμάτων και πλαστικές ύλες που χρησιμοποιούνται για τούνελ και δεν ανακυκλώνονται, ενεργειακή κατανάλωση κατά τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.

IMG 0885 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον IMG 0870 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον IMG 0837 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 10 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 9 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 7 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 6 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 5 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 1 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 2 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 3 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον ChroniTsaggas 4 BalkanROAD, Αντώνης Ζορπάς, Γεωργία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβάλλον

Famagusta.News