Ο ΔΗΣΥ έκλεισε την πόρτα στον Χριστοδουλίδη – Ψήφος κατά συνείδηση αλλά “όχι στους αποστάτες”

Σε τεταμένο κλίμα με προπηλακισμούς και εντάσεις το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ είπε οριστικά "όχι" σε στήριξη Χριστοδουλίδη - "Όχι στους αποστάτες" από μέλη και Υπουργούς του κόμματος

photo ΔΗΣΥ, Εκλογές, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Προεδρικές εκλογές 2023

Σε ένα τεταμένο κλίμα με προπηλακισμούς και εντάσεις εναντίον όσων υποστήριξαν την άποψη επιλογής της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ το βράδυ της Τρίτης, με το οποίο έκλεισε τελειωτικά η πόρτα σε Νίκο Χριστοδουλίδη. Η υποδοχή προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν απόδειξη του κλίματος συσπείρωσης προς το πρόσωπό του που δημιουργήθηκε πριν τις εκλογές και στέλνει μηνύματα ως προς την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες επιχείρησε να πριμοδοτήσει την υποστήριξη Χριστοδουλίδη, κάτι που έπραξε και ο Πρόδρομος Προδρόμου προκάλεσε την οργή των μελών του κόμματος που υποδέχθηκαν τον δεύτερο με προπηλακισμούς. Όσον αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη, αν και αρχικά οι πληροφορίες τον ήθελαν να είναι παρών στο πολιτικό γραφείο, εντούτοις το κλίμα αποδείχθηκε ότι θα του επιφύλασσε πιθανόν ανάλογη υποδοχή.

Κλίνουν προς υποψηφιότητα Μαυρογιάννη

Αυτό πάντως που διαφαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και εκφράζεται έντονα από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ είναι το “μη χείρον βέλτιστον” μέσω τιμωρητικής ψήφου προς τον τέως Υπουργό της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όπως συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες, αφενός η υποστήριξη προς το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη θα αποτελεί συγχωροχάρτι προς την “προδοσία” που υπέστη ο Συναγερμικός κόσμος και αφετέρου η υποστήριξη Μαυρογιάννη θα αποτελεί υποστήριξη προς το ΑΚΕΛ. Παρ’ όλα αυτά η υποστήριξη ενός ανεξάρτητου υποψηφίου προερχόμενου από τον χώρο της δεξιάς με τον οποίο συγκλίνουν οι θέσεις στο Κυπριακό φαίνεται να διευκολύνουν τον σταυρό προτίμησης προς το πρόσωπό του.

Καρούσος: “Όχι στους αποστάτες”

Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάστηκε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος εναντίον της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο πρώην συνεργάτης του υποψηφίου ο οποίος υποστηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ΚΕΚΚ, διαμήνυσε στους Συναγερμικούς ότι ψήφος προς τον Χριστοδουλίδη θα αποτελεί υποστήριξη προς ένα αποστάτη και διασπαστή καθώς και εξευτελισμό προς την παράταξη. Ενδεχόμενο στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος, θα ανοίξει το δρόμο για παρεμβάσεις αποστατών και όχι μόνο, ενώ στήριξε ουσιαστκά την προσωπικότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ψήφος αλλά… όχι σε Χριστοδουλίδη

Αν και στα πηγαδάκια έξω από το Συνεδριακό, τα πλείστα στελέχη έλεγαν πως οι ίδιοι θα ψηφίσουν προσωπικά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ξεκάθαρα υπέρ του τάχθηκε η Καίτη Κληρίδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη υπέρβασης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ενώ πρόθεση υπέρ του Μαυρογιάννη είχε και πρώην βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης αλλά και ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ανδρέα Μαυρογιάννη “φωτογράφισε” και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης κάνοντας λόγο για “συνονθύλευμα” που υποστηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφερόμενος στα κόμματα που τον στηρίζουν. Εναντ΄’ιον Χριστοδουλίδη τάχθηκε ανοιχτά και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Πέτρος Δημητρίου, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, και ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά. Ψήφο κατά βούληση υποστήριξε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου καθώς και οι Μιχάλης Σοφοκλέους, Αναστασία Ανθούση, Αννίτα Δημητρίου, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και Ευθύμιος Δίπλαρος.

averof44 ΔΗΣΥ, Εκλογές, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Προεδρικές εκλογές 2023

Κύμα υποστήριξης προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου

Χαρακτηριστική ήταν η υποδοχή που επιφύλασσαν οι Συναγερμικοί προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος καταχειροκροτήθηκε αποδεικνύοντας τη δυναμική προς το πρόσωπό του παρά την ήττα στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό το οποίο φαίνεται να επικρατεί, πλέον, στην πλειοψηφίοα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ είναι πως η ήττα Αβέρωφ Νεοφύτου προήλθε από την αποστασία και τη διάσπαση που προκάλεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προκήρυξε εκλογικό συνέδριο την 11η Μαρτίου ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι υποψήφιος. Έμεινε ωστόσο ανοικτό το αν θα παραιτηθεί από τη θέση της και η υπόλοιπη ηγεσία.

b averof77 ΔΗΣΥ, Εκλογές, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Προεδρικές εκλογές 2023

Ο προπηλακισμός Προδρόμου και ο Τορναρίτης

Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην αίθουσα αλλά κυρίως ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τον οποίο εξύβριζαν στελέχη για την θέση του υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδη μετά την ήττα των εκλογών. Και ο Νίκος Τορναρίτης μίλησε για κατά βούληση ψήφο ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα να γιουχαϊστεί από παρευρισκόμενους. Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκε και ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου καθώς και ο πρώην Υπουργός Υγείας και μεγαλομέτοχος σε γνωστό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

“Φλερτάρει” με ΔΗΣΥ ο Χριστοδουλίδης

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε πάντως επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την Τρίτη καλώντας το κόμμα να έχει σημαντική παρουσία στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε μάλιστα πως έχουν κοινές θέσεις και σε θέματα οικονομίας αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ο ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει στην επιστολή Νίκου Χριστοδουλίδη, τον τελευταίο στήριξε δημοσίως η ΣΕΚ αλλά και ο Σύνδεσμος Αγωνιστών πριν από τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου.

Famagusta.News