Νωρίς-νωρίς ανοίγουν φέτος τα ξενοδοχεία

α 4 Ξενοδοχεία

Νωρίτερα θα ανοίξει η τουριστική σεζόν φέτος. Ένεκα του ορθόδοξου Πάσχα που φέτος είναι την πρώτη βδομάδα του Απρίλη και του καθολικού που είναι στα τέλη Μαρτίου, τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες για τη σεζόν σε σχεδόν ένα μήνα από σήμερα. Οι ξενοδόχοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις ανακαινίσεις τους προκειμένου να είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους έγκαιρα. Όλοι οι φορείς δηλώνουν αισιόδοξοι για τη συνεχή άνοδο των αφίξεων και για το 2018, και εκτιμούν ότι θα σπάσουν το φράγμα των 3,6 εκατ. τουριστών της περασμένης χρονιάς.

Οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η άνοδος του τουριστικού ρεύματος θα είναι γύρω στο 5%-10% εάν υπολογιστεί η αύξηση των αεροπορικών θέσεων και η δημιουργία νέων κλινών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης ανέφερε ότι θα υπάρξει μια μικρή άνοδος στο τουριστικό ρεύμα, σημειώνοντας ότι φέτος ο αριθμός των κρατήσεων είναι αυξημένος σε σύγκριση με πέρσι. «Η τάση θα είναι αυξητική για το 2018, ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς από πέρσι που ήταν μια χρονιά ρεκόρ.

Ο μήνας Ιανουάριος είναι μήνας κατά τον οποίο γίνεται ανασύνταξη και υπογραφή των συμβολαίων και καθώς δείχνουν τα δεδομένα ένεκα και της διαθεσιμότητας των πτήσεων αλλά και των νέων κλινών, θα υπάρξει μια αύξηση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 5%-10%».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης ανέφερε στον ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν από τον Μάρτιο θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από πέρσι για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει λόγω της καθόδου τουριστών για το καθολικό Πάσχα. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μάρτη επέλεξαν να ανοίξουν πολλά ξενοδοχεία, με την πλειοψηφία τους να ετοιμάζονται να δεχτούν τουρίστες περί τα τέλη του μήνα».

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη Κενεβέζου ανέφερε ότι μπορεί να δέχονται αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν, ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να λυθούν άλλα σημαντικότερα ζητήματα για τον τουρισμό όπως η δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 ήταν μια χρονιά που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό. Οι τουριστικές αφίξεις πέρυσι σημείωσαν αύξηση 14,6%, ενώ το 2016 ξεπέρασε την προηγούμενη χρονιά κατά πέραν του μισού εκατομμυρίου αφίξεων περιηγητών, σημειώνοντας αύξηση περίπου 20%. Με βάση την έρευνα ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,3% και ήταν η χώρα με τις περισσότερες  αφίξεις, ενώ η Ρωσία κατέγραψε αύξηση 5,5%. Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε το 2017 στις τουριστικές αφίξεις από το Ισραήλ, η οποία ανέρχεται στο 76,1%. Τέλος, σημαντική αύξηση καταγράφηκε και από τη Γερμανία σε ποσοστό 52,2%.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου