Αγία Νάπα – Πρωταράς: Το… προφητικό branding της “κυπριακής ριβιέρας”

Στιγμιότυπο 2019 12 02 17.09.36 paralimni marina, Νέα Αμμοχώστου, ΤΕΒΕΑ

Προφητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το κοινό branding το οποίο πέντε ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δημιούργησαν τον περασμένο Μάιο υπό τον τίτλο “Ayia Napa – Protaras”. Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του απερχόμενου Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για τη δημιουργία δύο δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου με τον έναν να λαμβάνει το όνομα “Αγία Νάπα – Πρωταράς” και που θα αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Σωτήρα και Δερύνεια, το συγκεκριμένο branding επανέρχεται στην επικαιρότητα αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα για εξεύρεση κοινού brand για προώθηση της περιοχής και τη δημιουργία μίας “κυπριακής ριβιέρας” η οποία θα αποτελείται από τις μοναδικού κάλλους περιοχές της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου.

Διαβάστε επίσης: Δύο Δήμοι στην επαρχία Αμμοχώστου: Δήμος Αγίας Νάπας-Πρωταρά και Δήμος Κοκκινοχωρίων

“Paradise Vs Heaven”

Το συγκεκριμένο “branding” αποτελούσε πρωτοβουλία των εταιρειών Paralimni Marina, Karma Developers, Oikos Group, Giovani Group και Sweet Home Estates.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου, η μαρίνα Παραλιμνίου και τέσσερις εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν στον τομέα των ακινήτων, Giovani Group, Karma, Oikos Group και Sweet Home Estates.

Στόχος είναι η προώθηση της περιοχής της Αμμοχώστου ως “κυπριακή ριβιέρα”, σε μία ακτογραμμή μήκους 35 σχεδόν χιλιομέτρων που ξεκινά από τον ποταμό Λιοπετρίου, συνεχίζει στην ακτογραμμή της Αγίας Νάπας, στο Κάβο Γκρέκο και καταλήγει στον Κάππαρη. Ήδη η περιοχή εμπλουτίζεται σε μεγάλο βαθμό και αναπτύσσεται ραγδαία με σημαντικά έργα υποδομής, όπως οι δύο μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου που βρίσκονται υπό κατασκευή, τα αναπτυξιακά έργα κατασκευής πεζοδρόμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, με το μοναδικού κάλλους Εθνικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο και τις διάσημες παραλίες της περιοχής, είκοσι έξι εκ των οποίων κατέκτησαν φέτος Γαλάζια Σημαία, από τις εξήντα έξι παγκύπρια, κάτι που καταδεικνύει τόσο την ποιότητα των νερών όσο και τη σημασία που διαδραματίζουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Και ενώ η τουριστική ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια περιοριζόταν μόνο στους δύο μεγάλους τουριστικούς δήμους, Αγία Νάπα και Πρωταρά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κρίνεται ως αδήριτη ανάγκη η ενιαία ανάπτυξη της περιοχής, με στόχο τη συνένωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου αλλά και της ενδοχώρας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συντελέσει και στη στρατηγική ενιαίας προώθησης της περιοχής με κοινό branding και ονομασία, “East Coast Cyprus”.

Πρόσφατα, στο δυτικό άκρο της επαρχίας προστέθηκαν άλλα τέσσερα, περίπου, χιλιόμετρα ακτογραμμής, με την τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας στην Αγία Θέκλα αλλά και με την εξαγγελία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για ανάπλαση και διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του Εθνικού Πάρκου του Ποταμού Λιοπετρίου, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Προκλήσεις τουρισμού και επενδύσεων

Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη ροή τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, διαμόρφωσαν και την ταυτότητα της επαρχίας Αμμοχώστου η οποία κατά κύριο λόγο εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης στον κατασκευαστικό και ξενοδοχειακό τομέα. Τα συμπαρομαρτούντα της πορείας της διαμόρφωσης της οικονομίας στην περιοχή οδήγησαν και στην παράλληλη διαμόρφωση συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών προσανατολισμού σε τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και στην επένδυση σε παραπλήσια τουριστικά επαγγέλματα, όπως ο επισιτιστικός τομέας ο οποίος ανθεί τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, πολλές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελεύθερη Αμμόχωστος ως προς τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προσφερόμενου προϊόντος, αλλά και την επένδυση σε νέες βιομηχανίες οι οποίες θα συντελέσουν και στο χρόνιο αίτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Όπως εξήγησε σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” (14/6/2019) ο Ανθούλης Κουντούρης, CEO της εταιρείας “Paralimni Marina” και εκ των κύριων εμπνευστών της καμπάνιας “East Coast Cyprus”, η επαρχία Αμμοχωστου, αδικημένη από την τουρκική εισβολή και ένας σχετικά καινούργιος προορισμός στη μεταπολεμική περίοδο, αναγκάστηκε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε, μετά την παράνομη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας, σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς δικό της πολεοδομικό σχέδιο να γίνουν πολλές “προσωρινές” αλλά τελικά μόνιμες κατασκευές, με πολλές παράνομες οικοδομές και προσθήκες.

“Οι νοοτροπίες αυτές”, όπως αναφέρει ο κ. Κουντούρης, “πλέον αλλάζουν και η εύρυθμη λειτουργία των επαρχιακών γραφείων Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όπως και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, δημιουργούν καλύτερο περιβάλλον και με την αναβάθμιση μέσω κινήτρων, το προϊόν αλλάζει προς το καλύτερο. Οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται και τα έργα υποδομής προωθούνται σε γοργούς πλέον ρυθμούς, έτσι ώστε το ποθητό αποτέλεσμα να μη φαντάζει πλέον μακρινό.”

Επισημαίνει, παράλληλα, και το γεγονός ότι η επαρχία Αμμοχώστου έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, τόσο από το εξωτερικό αλλά κυρίως από Κύπριους επιχειρηματίες, κάτι που καταδεικνύει ότι η εγχώρια αγορά εμπιστεύεται την περιοχή.

Προωθητικές ενέργειες στο εξωτερικό

Τα εγκαίνια του νέου branding της επαρχίας Αμμοχώστου έγιναν κατά την παρουσία αποστολής με επικεφαλής τον δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη στην έκθεση MILP EXPO στο Μονακό τον περασμένο Μάιο. Εκεί η ομάδα, πέραν της δράσης στο πλαίσιο της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να μελετήσει τρόπους ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασιών προς όφελος της περιοχής. Κυριότερος στόχος είναι η αναγνώριση του κοινού branding υπό την ονομασία “East Coast Cyprus”, αλλά και η ταυτόχρονη αναγνώριση της περιοχής και η ένταξή της στον διεθνή τουριστικό χάρτη, ώστε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.