Η Αγία Νάπα αποκτά το μεγαλύτερο αμφιθέατρο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

modelnew2view8 Copy Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
modelnew2view8 Copy Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου


Του Μαρίνου Παυλικκά*:

Ένα σύγχρονο και μοναδικής αρχιτεκτονικής αμφιθέατρο σκοπεύει να δημιουργήσει ο Δήμος της Αγίας Νάπας. Το μεγαλεπήβολο έργο θα δημιουργηθεί στο ύψωμα της Αγίας Νάπας στην περιοχή πλησίον του Δημοτικού Σταδίου, σε ένα χώρο ο οποίος συνδυάζει την φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων αλλά και μία πανοραμική θέα.

DSC 2110 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο σχεδιασμός του έργου έχει ξεκινήσει από το 2015 και θα είναι χωρητικότητας 2.200 θέσεων καθιστώντας το το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της χώρας μας. Στον εντυπωσιακό σχεδιασμό του περιλαμβάνεται εστιατόριο που θα προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη την πανοραμική θέα της ανατολικής Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γιάννη Καρούσο, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού όχι μόνο για την Αγία Νάπα αλλά ευρύτερα για ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου.

Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση Πολεοδομικής Άδειας ενώ ο Δήμος αναμένει από το Υπουργικό Συμβούλιο την αλλαγή στην εκμίσθωση της κρατικής γης για την ολοκλήρωση έκδοσης της Πολεοδομικής Άδειας. Στη συνέχεια ο Δήμος Αγίας Νάπας θα διεκδικήσει χρηματοδότηση είτε από εθνικά, είτε από Ευρωπαϊκά κονδύλια ούτως ώστε να ολοκληρωθεί σε χρονοδιάγραμμα δύο ετών ένα έργο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

DSC 2094 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Καρούσος: «Επενδύουμε στον Πολιτισμό»

Όπως ανέφερε στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ο κ. Καρούσος, ο Δήμος της Αγίας Νάπας τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την στήριξη του τουρισμού με πολιτισμό, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, θα δημιουργήσει στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι υποδομές του Δήμου της Αγίας Νάπας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πάρκο γλυπτικής στην περιοχή «Στροτζιυλοβούναρο», πλησίον του Παλαιοντολογικού Σπηλαίου Ιπποπόταμων, ένα όραμα του Κίκη Κωνσταντίνου που υλοποιήθηκε το 2014 με τα Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής και φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 145 γλυπτά τα οποία έχουν δημιουργήσει 103 καλλιτέχνες από κάθε άκρη του κόσμου.

modelnew2 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σύντομα, όπως είπε, αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για την αποκατάσταση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, το οποίο θα μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο και θα περιλαμβάνει ερευνητικό και συνεδριακό κέντρο. Πρόσφατα τελέστηκαν και τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης στο Κάβο Γκρέκο το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του Εθνικού δασικού πάρκου Κάβο Γκρέκο αλλά και στην ενημέρωση ντόπιων και ξένων.

Αναμφίβολα, τα σημαντικής πολιτιστικής αξίας έργα που έχουν δημιουργηθεί ή έχουν τροχοδρομηθεί στην Αγία Νάπα, συμβάλλουν στην αλλαγή της ταυτότητας για ένα τουριστικό θέρετρο που μέχρι σήμερα ήταν άμεσα ταυτισμένο με διαφορετικής κουλτούρας τουριστικό ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η Αγία Νάπα έχει εντάξει στο καλεντάρι των εκδηλώσεών της σημαντικού ενδιαφέροντος πολιτιστικά δρώμενα, όπως είναι το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, το Street Art Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το Φεστιβάλ Νερού, τα Συμπόσια Γλυπτικής και τα Συμπόσια Σεφέρη τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβιώσει, τιμώντας έτσι τον νομπελίστα ποιητή ο οποίος αφιέρωσε δύο ποιήματά του για την Αγία Νάπα (Αγιάνναπα Α’ και Αγιάνναπα Β’).

modelnew2view9 Copy Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Έτοιμη να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Με τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα του Πολιτισμού, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει όραμα μία ενδεχόμενη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τον Δήμο της Αγίας Νάπας. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, η πόλη έχει δημιουργήσει πλέον τέτοιες υποδομές, με σημαντικότερη αυτή του αμφιθέατρου, που το 2030, κατά την επόμενη διεκδίκηση της χώρας μας του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο Δήμος Αγίας Νάπας θα αποτελέσει ένα σημαντικό διεκδικητή του θεσμού.

Όπως ανέφερε, ο Δήμος δεν κατάφερε να προκριθεί φέτος ως υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, όμως παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία η οποία θα οδηγήσει στην συγγραφή καλύτερης πρότασης στο μέλλον.

Σημαντική, επίσης, αναγνώριση για την Αγία Νάπα αποτελεί και η δωρεά από τη Διεθνή Ακαδημία Πολιτισμού και Τεχνών της Ρωσίας ενός επιχρυσωμένου γλυπτού τριών μέτρων από τον καταξιωμένο Ρώσο καλλιτέχνη Πετρ Στρόνσκι. Το γλυπτό θα απεικονίζει ένα από τους γνωστούς αγγέλους του Στρόνσκι να κρατά στα χέρια του την Παναγία της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η δωρεά έγινε λόγω της αναγνώρισης του έργου που παράγεται στην Αγία Νάπα ως προς τον πολιτισμό αλλά και εξαιτίας των στενών σχέσεων που διατηρεί η Ρωσία με τη χώρα μας, αφού η Διεθνής Ακαδημία Πολιτισμού και Τέχνης της Ρωσίας διατηρεί παράρτημα στην Κύπρο.

modelnew6 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Επικέντρωση σε εναλλακτικές και ποιοτικές μορφές τουρισμού

Ο στρατηγικός στόχος της Αγίας Νάπας για ριζική αλλαγή ταυτότητας και ποιότητας τουρισμού είναι αποτέλεσμα και της προσπάθειας που καταβάλλεται από την τοπική αρχή για επικέντρωση σε εναλλακτικές αλλά και ποιοτικές μορφές τουρισμού.

Ήδη κατά τους χειμερινούς μήνες δίνεται σημαντική έμφαση στον αθλητικό τουρισμό. Τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα επενδύσει ένα ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου για αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου, αφού τα έσοδα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα για την πόλη και τις επιχειρήσεις, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι τα 17 συνολικά ποδοσφαιρικά γήπεδα φιλοξενούν 140 ποδοσφαιρικές ομάδες ετησίως για σκοπούς προετοιμασίας, καθώς και περισσότερους από 20 χιλιάδες επισκέπτες κατά τον Απρίλιο για το τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 350 ομάδων εκ των οποίων οι 22 από το εξωτερικό.

modelnew1 Copy Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μέσω των προσπαθειών αυτών για επένδυση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η Αγία Νάπα έχει καταγράψει τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, αύξηση 17% στις αφίξεις ενώ διαθέτει 27 χιλιάδες κλίνες. Αυτό μεταφράζεται σε €640 εκατ. συνεισφορά προς την κυπριακή οικονομία αφού διαθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των διανυκτερεύσεων, με ένα ποσοστό 28%.

Μεγάλες είναι και οι προοπτικές που σημειώνονται και στον τομέα του ποιοτικού τουρισμού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί και η προσέλκυση ναυτικού τουρισμού η οποία θα συντελεστεί μέχρι το 2019 με την ολοκλήρωση ενός ακόμα μεγαλεπήβολου έργου, της μαρίνας της Αγίας Νάπας. Ο Δήμαρχος ανέφερε στη «Σ» πως το έργο ύψους €220 εκατομμυρίων θα συμβάλει σε μία μείζονος σημασίας ανάπτυξη για την Αγία Νάπα αλλά και για τη γύρω περιοχή της Σωτήρας, αφού θα αποτέλεσε πρότυπο μελλοντικής περιμετρικά ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρούσος, η Αγία Νάπα δεν μπορεί να απολέσει τον χαρακτήρα της διασκέδασης από το τουριστικό της προϊόν. αλλά στόχος είναι να μετατραπεί σε κοσμοπολίτικη διασκέδαση. Ως εκ τούτου, όραμά του, είναι, όπως δηλώνει να μετατραπεί η Αγία Νάπα στο καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου.

modelnew5 Copy Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (9/7/2017)